U know i???

My photo
just want to know more friends.. i'm a quiet person?? love to eat.. hehehhe

Followers

Friday 26 November 2010

*** Goreng askrim ***

*~* ASSALAMMUALAIKUM *~*
hye2...
hahahahah
well pelik kn..
da plak owg nk goreng aiskrim..
hahahha
4 sure if kite dgr  owg ckp nk goreng askrim..
mesti kite ckp owg tuh G_ _ _..
hahahha pepandai ar korunk teka..

well korunk penah dgr aksrim goreng x??
ASKRIM GORENG??
hahahahah
if x penah.. nie pic die..

nmpk sedap kn.. ;p hahaha
kecoh i dibuatnye.. 
hahahahha

hehehehhe
mula2 i mkn.
sikit punya pelik bin ajaib..
ye ar..
cm ne ar mak cik nie buat..
die goreng askrim..
sedap lak tuh..
tapi x rasa tepung pun..
mula2 i mkn ingatkn die guna kulit karipap..
tapi ble dah geget...
rasa len ar plak..
then da 2 thn i syik beli cakem goreng tuh..
baru i taw mak cik tu wat cm ne..
tu tanx to atok anip.. ;p 
hahahahhahah

nie bahan2 die..
roti..
askrim...(terpulang nk perisa pe)
tempat goreng telur yg owg jual beger guna..
semestinye peti sejuk..
minyak panas..
kuali.
pinggan..
tangan.. ;p
hahahahha tu je ar.
ha!!! lagi satu!!
dapur gas or eletronic..
tu je..
;p

ok mula2..

roti nie terpulang kat korunk lar nk gune brand pe..
letak cm kat atas tuh.. 

 
ok.. askrim nie terpulang kat korunk key.


then letak kan cakem kat salah satu roti tu..
tapi jgn letak byk2 sgt ok.. takot t x muat ar plak..

 
then tindihkn roti lagi satu dgn roti yg dah ada cakem tuh.





then ambik besi nie.. (sowi lar x taw nk panggil pe)..
letakn atas roti tuh.. agak2 yea.. bio x kena cakem td..


tekan kuat2 sampai ia terpisah dgn roti len yg da luo bulatan..


 then lepas tekan nie lah hasilnye.. 
pastu...

ok.. last sekali.. tekan ujung die cm way karipap..
if korunk x penah wat karipap.. 
just tekan je keliling tuh w ibu jari n jari telunjuk..
t jadi ar alar2 karipap tuh.. 

ok DONE!!! anda berjaya buat!!!
lepas tuh je simpan dlm peti sejuk..
tempat simpan askrim yea..
then lepas beberapa jam...
korunk ley goreng dlm minyak panas..

nie da several tips tok korunk k..
1- tyme buat tu MAKE SURE askrim tu still keras..
2- JGN letak askrim terlalu banyak coz t x muat dlm roti..
3- tyme korunk nk goreng cakem nie..
PASTIKN minyak betol PANAS ok.
buka api yg kuat n goreng jgn lama sgt.. 
sampai kekuningan cm kat atas tuh dah ley angkat..
if lama sgt t askrim tu cair..
4- sebaik2nye.. korunk wat lar mlm b4 korunk g tdo..
then pagi sok bgn2 dah ley goreng n mkn k.. ;p hehehe

btw..
selamat mencuba yea kwn2...
hehehehehehe
just simple but delicious..
just give a try  yea..
that all...
bye semua!!!
take care!!!
=)






*~* PLEASE CORRECT ANY OF MY MISTAKES.. TQ.. *~*

No comments:

Post a Comment

kutuk je apa yg korunk nk kutuk.. =)